Μετάφραση // Translate


* Αρκαδία ένας δημοφιλής προορισμός*

Καούρ' εκάνατε - Καλώς Ήρθατε στην Αρκαδία

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΝΕΡΑΪΔΕΣ, ΔΡΥΑΔΕΣ, ΑΜΑΔΡΥΑΔΕΣ ΟΡΕΑΔΕΣ,ΞΩΤΙΚΑ, ΑΕΡΙΚΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ!!!

Οι Αρχαίοι προγονοί μας αλλά και οι νεοέλληνες γονείς μας έλεγαν και λένε οτι κυκλοφορούν σε θάλασσες, ποτάμια, ρυάκια, αλώνια, μύλους, πηγές γενικά, ιαματικές και μη.
Αυτές οι «Νύμφες» κατά τους αρχαίους, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας είχαν και διαφορετικό όνομα!! 
Νηρηίδες ( οι Νύμφες οι θαλασσινές)
Ναϊάδες (οι Νύμφες των κρηνών)
Ορεάδες (οι Νύμφες των Ορέων)
Δρυάδες (των Νύμφες βελανιδιών – δρυών οι των «Δέντρων» όπως επεκράτησε λέμε στην Αρκαδία τους ΔΡΥΣ συνωμοτικά κατά τους χρόνους της εισβολής της της νέας θρησκείας του Χριστιανισμού λόγω φόβου και γενικώς οι δενδρόβιες).
Τελικά έμεινε το Νεράιδες απ’ το Νηρηίδες.
Σε πολλά μέρη της Πτρίδος μας αλλά και στην Αρκαδία Καλούνται και Ξωτικά.
Ξωτκά...εξωτικά (έξω απ’ τον Ορατό σε εμάς μάταιο τούτο κόσμο)
...Στην Ηπειρο καλούνται Ξουθιές (ηπειρώτισες).
Αλλά εμείς στην Αρκαδία τις λέμε και «Αερικά», ως μετακινούμενες με τον αέρα.
Τα «Αερικά» τα θεωρούσαμε κατά κανόνα κακά και πονηρά δαιμόνια και συνδέονται με πνευματικά πέρα-δώθε, όπως επιληψίες, τρέλλα!!
Στο Χωριό μου στην Αρκαδία θεωρούσαμε ότι οι ανεμοστρόβιλοι, οι ξαφνικές ανεμοθύελλες και διάφορα παρόμοια ακρέα και ξαφνικά τέτοια φαινόμενα και κυρίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λέγαμε ότι οι «χορεύουν οι Νεράιδες»!!! Μάλιστα μας συμβούλευαν οι γιαγιάδες μας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο κυρίως ανεμοστρόβιλος να πέφτουμε κάτω στο χώμα και να λέμε για εξευμενισμό των «Νεράιδων» … « Μέλι – Γάλα στην ποδιά σου και …σκ..τά στην δικιά μου»!!!
\Αλλά και οι αρχαίοι Πρόγονοί μας δεν πήγαιναν πίσω και σε αυτά και ταύτιζαν τις Νεράιδες με τις Νύμφες αλλά κυρίως με τις φοβερές και τρομερές Αρπυιες, οι οποίες όταν δεν είχαν να κάμνουν κάτι, όταν δεν είχαν δουλειά, σκορπούσαν θύελλες.
Ο Σοφός ο Λαός όμως, τις καλοπιάνει! Καλοπιάνει αυτά τα κακά και πονηρά Στοιχειά με κολακείες και όμορφα λόγια για να την «γλυτώσει»….
Ετσι λοιπόν οι παλαιοί πρόγονοί μας τις οι έλεγαν «Ευμενίδες» και «Σεμνές» και όπως φαίνεται ενίοτε εκείνες «τσίμπαγαν»! Στην δική μας εποχή τις λέγαμε και τις λέμε ακόμη στον Τόπο τον Δικό μας «Καλές», «Καλότυχες», «Καλοκυράδες», «Μελιγάλες» Και διάφορα άλλα τέτοια παραπειστικά.
Όπως Ονοματα όμορφα, Αρχαία και Νεώτερα:
Καλλιόπη, Ουρανία, Αγλαϊα, Αστέρω, Ζωγράφω κλπ.
Κατά Κανόνα όπως μου έλε η Μάννα μου αλλά και άλλοι αλαφροϊσκιοτοι είναι πανέμορφες Κούκλες, Ξανθιές με μακριά πάντα μαλλιά και άσπρα ρούχα!! Εξ ου και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τις εκπάγλου καλλονής γυναίκες τις έλεγαν «Νύμφες» κι εμείς οι νεότεροι τις αντίστοιχες τις λέμε «Νεράιδες»!!
Οι Νεράιδες Τρελλαίνονται για χορό, κυρίως κοντά η δίπλα σε ποτάμι ή πηγή ή και επάνω σε Αλώνια!!
Παίρνουν το Μπάνιο τους πάντα, στα μεσάνυχτα!!! Όταν τα νερά «κοιμούνται».
Για αυτό «να Προσέχεις, αν ποτέ χρειαστεί να πιείς νερό τέτοια ώρα να το αναταράξεις να… «ξυπνήσει», αλλιώς το νερό θα σου πάρειτο μυαλό»,!!!!! Έτσι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας στο χωριό!!!
Επίσης όπως μού έλεγε ο μπάρμπα Κώστας από του Κουρουνιού ο οποίος πολλές φορές τις συναντούσε , δεν πρέπει να τις μιλήσει γιατί θα σου πάρουν την «μηλιά» ….αλλα προς Θεού μεγάλη προσοχή … να μην τις ..κρυφοκοιτάμε όταν παίρνουν το μπάνιο τους ή όταν χορεύουν γιατί θα σας πάρουν τα μυαλά.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο έλεγε ότι το μόνο γιατρικό είναι η παρακολούθηση για τρία συνεχή Σάββατα του Εσπερινού στην Εκκλησιά!!!
Όταν περπατάμε στο Δάσος να παίρνουμε Προφυλάξεις πάντα, όπως π.χ. δεν πετάμε κουκούτσια γιατί μπορεί να πετύχουμε καμμιά κατά λάθος, πριν βάλουμε νερό στη στάμνα η στο δοχείο ρίχνουμε μέσα τρια χαλίκια, έχουμε πλήρη αρματωσιά από φυλαχτά όπως κόκκαλα χελώνας ή οχιάς, σκόρδα, μπαρούτη, ψωμί (αυτό τους το δίνουμε και μας αφήνουν ήσυχους), λέμε συνεχώς «πατερημά» και ευχές.
Τώρα Τύχη Αγαθή μας ευνοήσει και μας πάρει καμμιά «Νεράιδα» μαζί της Θα περάσουμε μια Ζωή Χαρισάμενη ….(ζωή και κότα με τα δέοντα Νεραϊδα-Σούτρα. Και βεβαίως θα μας κάνει πολύ πλούσιους.
όμως θα μας πάρει ο,τι πολυτιμότερον έχομε……. δεν μπορούμε να πάμε με άλλη γυναίκα…...
Τέλος, αμα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με Ξωτικό ή Νεράιδα, μη ρισκάρετε και μη κάθεστε με το στόμα ανοιχτό, αρπάξτε την Νεράιδα απ’ τα μαλλιά. Αν προλάβετε θα έχετε πάντα τύχη. Αν όχι...άστο καλύτερα.
Μερικά απ’ τα παραπάνω είναι ..»κλεμμένα» απο τα βιβλία του Γ. Πολίτη «Νεοελληνική Μυθολογία» και «Παραδόσεις».
Τα πιό πολλά είναι από Παιδικές Μνήμες στον Τόπο τον Δικό μου, από αφηγήσεις Παλαιότερων τις ατελείωτες Νύκτες Ωρες του Χειμώνα δίπλα στο αναμμένο Τζάκι και από τον αξέχαστο μπάρμπα Κώστα τον αλαφροϊσκιωτο από του Κουρουνιού Αρκαδίας ο οποίος είχε Πολλές συναντήσεις με Νεράιδες !!!



Σχόλια

Αρκαδία Μαγική ΑΜΑΔΡΥΑΔΕΣ ΝΥΜΦΕΣ!!!!



Melachrini Kanellou Επίσης στην Αρκαδία τις λέμε και Αραΐδες. Έτσι τις έλεγε η γιαγιά μου που όταν πήγαινα να διαβάσω κάτω από τις καρυδιές το καλοκαίρι, μόλις πήγαινε για δώδεκα το μεσημέρι με φώναζε να γυρίσω σπίτι " να μη με πάρουν οι Αραΐδες" και μου έβαζε όταν λουζομουν κομματάκια ψωμί κρυφά στις τσέπες για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδηλώσεις