Μετάφραση // Translate


* Αρκαδία ένας δημοφιλής προορισμός*

Καούρ' εκάνατε - Καλώς Ήρθατε στην Αρκαδία

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Καστάνιτσα - Πραστός: Τα μυστικά του Πάρνωνα


http://img.protothema.gr/249C64314FE9CD5F5CC80138B1F170D2.jpg


Στην καρδιά μιας όμορφης βουνίσιας φύσης, σε μια ακόμα πιο όμορφη μεταβατική εποχή γεμάτη χρώματα και μυρωδιές, θα απολαύσετε περιπλανήσεις σε πυκνόφυτα δάση και υγρές ρεματιές που πυρπολούνται από τα χρώματα του φθινοπώρου. Τελικός προορισμός η Καστάνιτσα, ένα κεφαλοχώρι του ανατολικού Πάρνωνα που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την εντυπωσιακή φύση του. Η Καστάνιτσα είναι από τις σημαντικότερες και παλιότερες κοινότητες της περιοχής αφού η ίδρυσή της ανέρχεται στα τέλη του 11ου αιώνα. 

Ολο το χωριό είναι ένα αξιοθέατο, με τα ασβεστωμένα καλντερίμια και τα λουλακί πορτοπαράθυρα να παραπέμπουν σε νησιώτικο οικισμό. Ανάμεσα στα καλοδιατηρημένα σπίτια ξεχωρίζει ο πολεμόπυργος του Καψαμπέλη, αρχιτεκτονικό δείγμα που χαρακτηρίζει την περιοχή - αποτελούσε συγχρόνως κατοικία και αμυντική κατασκευή φρουριακής μορφής. Αξιόλογο είναι επίσης το παλιό σχολείο που χτίστηκε το 1870 με χρηματοδότηση της ισχυρής οικογένειας Καψαμπέλη και ανακαινίστηκε το 1945. Για εκατοντάδες χρόνια τα δύο βασικά προϊόντα της περιοχής ήταν ο ασβέστης που ψηνόταν στα παραδοσιακά καμίνια, πράγμα που εξηγεί την εμφανή χρήση του ως επίχρισμα, αλλά και η παραγωγή κάστανου που προερχόταν από την πλούσια συγκομιδή του γειτονικού καστανόδασους. Οι περίπατοι στα κοκκινοκίτρινα φθινοπωρινά καστανοδάση θα σας μείνουν αξέχαστοι.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καστάνιτσα
Τρίπολη - Καρυές - Βαμβακού - Καστάνιτσα: Από την Τρίπολη θα ακολουθήσετε για λίγο τον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης και θα στρίψετε όπως υποδεικνύουν οι ταμπέλες για Καρυές. Το χωριό, που αποτελεί δημοφιλή ορεινό προορισμό, απέχει από την Τρίπολη μόλις 35 χλμ. Από τις Καρυές έχετε δύο διαφορετικές επιλογές για να προσεγγίσετε την Καστάνιτσα. Η πρώτη είναι μέσω Αγίου Πέτρου όπου θα σας οδηγήσει καλός ασφάλτινος αλλά με αρκετές στροφές δρόμος (9 χλμ.). 

Η δεύτερη επιλογή είναι ένας δρόμος σαφώς πιο μακρύς, αλλά πολύ πιο ευχάριστος που συνεχίζει για τα χωριά Βαρβίτσα, Βαμβακού και Πολύδροσο (Τζίτζινα). Λίγο πριν τον Πολύδροσο θα δείτε αριστερά έναν επίσης ασφάλτινο δρόμο που χάνεται στα έλατα. Αν τον ακολουθήσετε -αφού ανηφορίσετε για 5 χλμ.- θα βγείτε σε χαρακτηριστικό αυχένα με ανοιχτή θέα στο Αιγαίο και έπειτα θα κατηφορίσετε ως την Καστάνιστα. 

Τρίπολη - Αγιος Πέτρος - Καστάνιτσα: Υστερα από 5 χλμ. στην εθνική οδό Τρίπολης -Σπάρτης θα στρίψετε αριστερά στον στενό επαρχιακό δρόμο όπως δείχνουν οι ταμπέλες για τα ορεινά χωριά Καστρί (29 χμ.) και Αγιος Πέτρος (35 χλμ.). Ο Αγιος Πέτρος είναι ένα μεγάλο χωριό με σημαντικές υποδομές, περιτριγυρισμένο από δάση ελάτης, πεύκου και καστανιάς. Από τον Αγιο Πέτρο μπορείτε, είτε μέσω του πολύ ορεινού δρόμου που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο είτε μέσω των χωριών Χάραδρος, Πλάτανος, Σίταινα, να προσεγγίσετε την Καστάνιτσα. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα συναντήσετε κανένα χωριό, ενώ το σύνολο της διαδρομής πραγματοποιείται μέσα από πυκνό ομογενές δάσος κωνοφόρων (28 χλμ.). 

Η δεύτερη διαδρομή, αν και είναι πιο μεγάλη σε μήκος καθώς περνά μέσα ή κοντά από αξιόλογα χωριά, προσφέρει ποικιλόμορφο τοπίο. Από τον Αγιο Πέτρο θα αρχίσετε να κατηφορίζετε τον δρόμο για το Αστρος. Στο ύψος του χωριού Ορεινή Μελιγού θα στρίψετε δεξιά για τα χωριά Χάραδρος, Πλάτανος και Σίταινα. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, καθώς από την αρχή ξετυλίγεται ένα απόκρημνο τραχύ τοπίο, γεμάτο βράχια και χαράδρες. Συνολικά θα καλύψετε 52 χλμ. με άφθονες στροφές.

Αστρος - Πραστός - Καστάνιτσα: Από το Παράλιο Αστρος θα κατευθυνθείτε προς Λεωνίδιο. Στα 12 χλμ. από το κεφαλοχώρι του Αγίου Ανδρέα παίρνετε τον ασφάλτινο δρόμο που χάνεται στα προβούνια του Πάρνωνα. Δεκατέσσερα χιλιόμετρα μετά τον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, μια διασταύρωση οδηγεί στο χωριό Πραστός (7 χλμ.), ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Οι κάτοικοι τον 17ο και 18ο αιώνα δραστηριοποιηθήκαν στο εμπόριο και σε συνεργασία με τους πλοιοκτήτες των Σπετσών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης - Οδησσό, Τεργέστη, Κων/πολη. Το 1826 ο Ιμπραήμ έκαψε το χωριό και όσοι κάτοικοι γλίτωσαν έχτισαν το Λεωνίδιο. Δυστυχώς στον πανέμορφο Πραστό θα έρθετε, θα δείτε και θα φύγετε αφού στο χωριό δεν υπάρχει καμία υποδομή. Από εδώ εύκολα θα συνεχίσετε για Καστάνιτσα ενώ στην πορεία σας θα επισκεφθείτε την παλιά μονή Εγκλειστουρίου (κτίσμα του 1733, με αξιόλογες αγιογραφίες).

Θοδωρής Αθανασιάδης
εφημερίδα Πρώτο Θέμα
http://www.protothema.gr/travelling/article/?aid=160575 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στοhttp://www.viewsofgreece.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδηλώσεις